Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τα σεμεδάκια της γιαγιάς επέστρεψαν…


Όπως σε όλα η μόδα έρχεται και παρέρχεται έτσι και με τα σεμεδάκια της γιαγιάς…είναι γεγονός! επέστρεψαν δυναμικά ..Ποια από όλες μας δεν έχει κρυμμένα στα συρτάρια η στα μπαούλα  αμέτρητα σεμέν τα οποία κάποια χρόνια πριν στολίζανε τα περισσότερα ελληνικά σπίτια και τα βλέπαμε παντού:στους καναπέδες,στις πολυθρόνες, στην τηλεόραση, στα καλοριφέρ, στό τραπέζι, σε σημείο που εγώ τα τελευταία χρόνια έβλεπα σεμεδάκι και έβγαζα σπυριά. Ήρθε  λοιπόν ήρθε η ώρα να  πάρουν την εκδίκηση τους, να  βγουν  από τις κρυψώνες τους και να μας παρουσιαστούν σε πιο μοντέρνα εκδοχή.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες προτάσεις  επαναχρησιμοποίησης τους μήπως και αρχίσουμε να τα βλέπουμε με άλλο μάτι…
στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε πως μπορούμε να ράψουμε διάφορα σεμεδάκια ενωμένα το ένα δίπλα στο άλλο ετσι ώστε να σχηματίσουν ένα runner για  την τραπεζαρία μας.

Μπορούμε επίσης να τα  ράψουμε  πάνω σε λινό τραπεζομάντιλο 



Η στο τελείωμα ενός κουβερλί δίνοντας έτσι μια πιο ρομαντική πινελιά


ακόμα και στό τέλος μιας κοντής κουρτίνας που δεν χρησιμοποιούσαμε και αμέσως να την κάνουμε χρήσιμη ή σε μακρύτερη μονότονη κουρτίνα που έχουμε βαρεθεί.

δεν συμφωνείτε οτι δίνει άλλη χάρη στο παράθυρο; (θυμάμαι τη γιαγιά μου με πόση λεπτομέρεια έφτιαχνε αυτές τις μικρές μπαλίτσες η οποία  έτσι ακριβώς τις  έχει κρεμασμένες στα δυο παράθυρα στην κουζίνα της)


Δημιουργώντας  ένα ωραιότατο  στρογγυλό φωτιστικό με πολύ απλό τρόπο. Δεν έχουμε παρά να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι και να   περάσουμε με κόλλα ταπετσαρίας  τα προικιά μας  και να τα κολλήσουμε πάνω στο μπαλόνι φροντίζοντας να ακουμπάνε καλά το ένα πάνω στο άλλο και να μην αφήνουν κενά. Αφού κρεμάσουμε το μπαλόνι και το αφήσουμε να στεγνώσει το σπάμε με μία καρφίτσα.

 Για την τετράγωνη version απλά ράβουμε τα σεμέν μεταξύ τους 


 Ανανεώνουμε επίσης και τα μαξιλάρια μας.Ακόμα και μαξιλάρια πιο παλιά που έχουνε φθαρεί η καεί μπροστά από το τζάκι μας η που απλά έχουμε βαρεθεί αλλάζουνε εντελώς εμφάνιση και στυλ


ή τα χρησιμοποιούμε αντί για καδράκια σε έναν τοίχο.


ή ένα ωραιότατο ρολόι τοίχου....

Όπως βλέπουμε υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να μην είχαμε φανταστεί  για να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα μικρά χειροποίητα  αριστουργήματα  που με τόσο ζήλο έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και γιατί όχι να αρχίσουμε να τα συμπαθούμε πάλι.

Tip: Για να κολλάρουμε ένα σεμέν όταν βράζουμε τα μακαρόνια μας, δεν πετάμε το νερό...αφού κρυώσει, βάζουμε μέσα το σεμέν .Το απλώνουμε σε μία οριζόντια λεία επιφάνεια να στεγνώσει καλά και...voila!!!!


1 σχόλιο :

melia είπε...

μπαουλα σας ερχομαι